Τα Βασιλικά και η ευρύτερη περιοχή το 1821” είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδας την οποία διοργανώνει η επιτροπή «Βασιλικά 200 χρόνια», στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών. Πέντε καθηγητές πανεπιστημίου και ένας αρχαιολόγος θα παρουσιάσουν τα ιστορικά γεγονότα αλλά και το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο εκείνης της επαναστατικής περιόδου.

Εισηγητές στην ημερίδα είναι ο Δημήτρης Γουδήρας, καθηγητής Ψυχοπαιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πρόεδρος της ημερίδας και της επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων «Βασιλικά 200 χρόνια», ο Αθανάσιος Καραθανάσης, καθηγητής της Ιστορίας του νέου Ελληνισμού στο ΑΠΘ, ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο ΑΠΘ, ο Ευθύμιος Λίτσας, αναπληρωτής καθηγητής Ελληνικής Παλαιογραφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Αναστάσιος Σινάκος, αρχαιολόγος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, από τις 9.00 έως τις 13.00, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Κοινότητας Βασιλικών με ελεύθερη συμμετοχή. Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το Vasilika 200 https://www.youtube.com/channel/UCwXU_TmmddweewxvXDVoLzw
και ακολούθως θα αναρτηθεί στον ιστότοτπο www.vasilika200.gr